Sıla yolundaki ülkeleri tanıyalım Bu bilgiler herkese lazım Hırvatistan

Sıla yolundaki ülkeleri tanıyalım
Bu bilgiler herkese lazım Hırvatistan
Hırvatistan baştan sona Autoban

Sınırda evraklarınız itinayla kontrol ediliyor. Eksik veya süresi geçmiş evrakla girişe kesinlikle izin verilmiyor.

Hırvatistan, Avrupa Birliği’ne giriş kapısı. 

 

Hırvatistan’da vinyet uygulaması yok. Otoyol üçretlerini gişelerde ödüyorsunuz. Otoyollarda hız sınırı 130 km. Dümdüz otoyollar hıza davetiye çıkartıyor. Ancak sakın sürat yapmayın.

Hırvatistan yaklaşık yolun yarısı. Yol kenarındaki tesislerde mutlaka mola verip biraz dinlenin. Molada, hijyen kurallarına dikkat edin. Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmayın.

 

Vatandaşlarımızın öncelikle yola çıkmadan önce bütün evraklarını kontrol etmelerinde fayda var. Hırvatsitan bakımından belgeler itibariyle iki hususu özellikle vurgulamak gerekir.Bunlardan bir tanesi pasaport süresinin Hırvatistan’a girerken en az 3 ay geçerli olması gerekiyor yoksa Hırvatistan’a girişe izin verilmez.


Türkiye’den dönüşlerde yanınızda getirilen eşyaların gümrük kurallarına uyup uymadığını kontrol edin.

10 bin Euro üstündeki paranın deklare edilmesi en önemli konular.”

Geçmiş yıllarda, Hırvatistan'dan transit geçişleri sırasında yanlarında taşıdıkları dikkat çekici miktardaki ziynet eşyasına el konulan vatandaşlarımız olmuştur. Büyükelçilik aracılığıyla yapılan itirazlara rağmen, vatandaşlarımız altınlarını geri alamamışlardır.

 

ET VE SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT

Üçüncü ülkelerden et ve süt ürünlerinin (beyaz peynir vb.) Hırvatistan’a girişlerine AB mevzuatı çerçevesinde izin verilmemekte; yüksek gümrük cezaları uygulanmaktadır. Diğer gıda ürünleri de (zeytin, zeytinyağı, bal vb.) ancak tüketilebilecek miktarda getirmekte fayda vardır. Geçtiğimiz yıl bir çok vatandaşımız yüksek miktarlarda yanlarında getirdikleri (beyaz peynir vb.) (zeytin, zeytinyağı, bal vb.) et ve pastırma gibi ürenlere yüksek cezalar ödemek zorunda kalmışlardır.

Türkiye’den gelirken kesinlikle et ve süt ürünlerini getirmemelerini tavsiye ediyoruz. Onun dışında Bal ve benzeri hayvansal gıdaların ancak kişi başı 2 şer kilo sınırıyla izin veriyorlar.

Onun dışında 2 kilio üzerinde getirilen ürünler ticari olarak değerlendiriliyor. 

Vatandaşlarımız, yolculuk sırasında gerek duyulabilecek veya kullanılmış eşya olarak tanımlanan kişisel eşyalarını Hırvatistan’a girişte beyan etmek zorunda değillerdir. Ticarete konu olmayacağı anlaşılan ev araç gereçleri de vergiye tabi bulunmamaktadır.

Yolcunun kişisel bagajındaki ticari mahiyette olmayan eşya, yolcu başına toplam kıymeti 2.200 Kuna (yaklaşık 300 Avro) aşmaması halinde ithalat vergilerinden muaf tutulmaktadır. 15 yaşından küçük yolcular, toplam eşya kıymeti 1.100 Kuna’yı (yaklaşık 140 Avro) aşmaması halinde ithalat vergileri muafiyetinden yararlanabilmektedir. İthal edilen ürünün kıymeti aşması halinde bunun iki veya daha fazla kişiye bölünmesine müsaade edilmemekte, toplam değerine göre gerekli harçlar ve vergiler alınmaktadır. Benzer şekilde, birkaç kişinin vergi ve harç muafiyetlerinin, bu tek kalemin değerini kapsayacak şekilde birleştirilmesine müsaade edilmemektedir.

Yolcu beraberinde ayrıca, 2 paket sigara (40 adet) ya izin verilmektedir bunun üzerinde fazla getirilenlere ağır cezalar uygulanmaktadır.dedi

Vatandaşlarımız yola çıkmadan önce dışişleri bakanlığının tatil aydınlatma projesini takip edebilirler. 

 

ALTERNATİF SINIR KAPILARI KULLANIN

Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki sınır kapısı Bajakova’da her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğunluklar yaşanabilir. Daha küçük olan Tovarnik ve İlok sınır kapıları alternatif olarak kullanılabilir. Nispeten küçük olan bu iki sınır kapısı genelde bölgede yaşayan insanlar tarafından kullanılıyor.

Tovarnik için Apsevci, NijemciDeletovci, Banovci ve Tovarnik istikametini takip etmeniz gerekiyor. İlok içinse Tovarnik şehir merkezinde Ilok yönünü takip etmelisiniz.

 

PASAPORT SÜRESİ

Hırvatistan’a seyahat eden vatandaşlarımızın pasaportlarının geçerlilik süreleri en az 3 ay olmalıdır.

 

SİVİL POLİSLER’E DİKKAT

Hırvatistan da otoyol ve anayollarda, iyi niyetli görünse bile, polis haricinde hiç kimsenin dur uyarısına uymamanizda fayda var, seyir halinde iken sizi sıkıştırarak durdurmaya çalışan arabalara karşı uyanık olmakta fayda var. (Bununla birlikte, polislerin sivil araçlarla zaman zaman hız kontrolünde araç durdurma uygulaması yaptıklarını da hatırlatmakta fayda vardır.

HIRSIZLARA FIRSAT VERMEYİN

Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, konaklama yerlerinde ve benzin istasyonlarında, kısa süreli duraklamalarda dahi, araçlarını mutlaka kilitlemeye, araç içerisinde görünür bir şekilde çanta veya değerli eşyalarını bırakmamaya ve pasaportlarını mutlaka sürekli yanlarında bulundurmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

Uluslararası kredi kartlarının tamamı Hırvatistan'da kabul edilmektedir. Ancak zaman zaman benzinliklerde çalışan kasiyerler, kredi kart çihazının çalışmadığını öne sürerek euro bazından paranızı düşük kurla bozarak fazla para almaktalar.

 

BUNLARI YANINIZDA BULUNDURUN

Hırvat trafik yasalarına göre, araçlarda, ilk yardım çantası, üçgen flaşör, uyarı yeleği, yangın söndürme cihazı, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulunması mecburidir.

Hırvat trafik polisi tarafından yapılan denetlemelerde, bütün bu donanımın varlığı titiz bir şekilde denetlenmekte ve herhangi birisinin yokluğu, cezai işlem yapılmasına neden olmaktadır.

Herhangi bir kaza olması halinde, mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmemektedir.

Hırvatistan yasaları gereğince, ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmayan, sadece küçük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazalarında, hatalı olan sürücüye para cezası verilmektedir.

Ölüm, ağır yaralanma veya büyük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazası halinde, sürücü mahkemeye sevk edilmekte, mahkeme tarihine kadar gözaltında kalmakta ve pasaportuna el konularak, mahkeme kararına göre hapis cezasına mahkûm edilebilmektedir.

 

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


- Hırvatistan otoyollarında hız sınırı genelde 130 km/saattir. Bunun altına da düştüğü olmaktadır. Yol güzergâhının fazlasıyla düz olması nedeniyle hız sınırlamalarına uymayan vatandaşlarımız trafik çevirmeleri, ceza ve dolayısıyla gecikmelerle karşı karşıya kalmaktadır.


ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPIN

Hırvat otoyollarında vignette ve benzeri kart uygulaması olmayıp ödemeler gişeler vasıtasıyla yapılmaktadır. Ücretlerin Euro cinsinden de ödenmesi mümkün. Ayrıca şu tip kredi kartlarıyla ödeme yapılması mümkündür: Diners, Maestro, Master, Visa.

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Zagreb Büyükelçiliği
Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb

Tel: + 385 1 486 46 60
Acil hizmet telefonu +385 99 43 96 520
e-mail: [email protected]

Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 112
Karayolu yardım (SOS): 987


Kaynak.  silaturk.com  kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

Servis eden.  Metin Doğan

Paylas:

Share: