MACARİSTAN ÇİLELİ
AB üyesi olan Macaristan’dan geçişlerde yığılmalar yaşandığı gibi dönüşlerde çileli geçiyor. Macar polisinin her arabayı didik didik araması uzun kuyruklara ve saatlerce beklemelere neden oluyor.
ARAMALAR BEZDİRİYOR
DİDİK DİDİK ARIYORLAR
MACARİSTAN, dönüş yolunda tercih edilmesi durumunda büyük sıkıntı yaşatıyor. Çünkü Schengen giriş kapısı olduğu için, çok sıkı arama yapılıyor. Girişte bu nedenle büyük araç kuyrukları oluşuyor. Bu nedenle vatandaşların yanlarında bol miktarda su bulundurmaları ve sabırlı olmaları gerekiyor.
ALTERNATİF SINIR KAPILARINI KULLANIN
Sırbistan geçişindeki Röszke sınır kapısının yanı sıra, vatandaşlarımızın Asatthalom veya Tompa sınır kapısını yada Herzekzonta sınır kapısını kullanmalarını tavsiye ederiz.
İNGİLTEREDEN GELENLER MUTLAKA VİZE ALMALILAR
AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.
İngiltere ve İrlanda tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile transit geçiş mümkün değildir.
Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerle ülkemiz arasında karayoluyla yapacakları seyahatlerin sorunsuz ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususlar şunlar.
Yola çıkmadan önce, pasaport ve yurtdışı ikamet izinlerinin geçerlilik sürelerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir
Tatil döneminde sıklıkla yaşanan sorun, Schengen bölgesine giriş-çıkış yapan vatandaşlarımızın tarihi geçmiş pasaport veya oturum belgeleri sebebiyle sınırlardan çevrilip en yakındaki Temsilciliklerimize yönlendirilmesidir.
Schengen sınırındaki bir ülke olarak bu durum Macaristan’da da sıkça yaşanmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce belgelerini vakitlice kontrol ederek eksikliklerini gidermeleri, tatil yolunda karşılaşabilecekleri sorunların önüne geçilebilmesi bakımından önem arz etmektedir.
AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.
Macaristan’a giriş yapılan belli başlı sınır kapıları ile güzergâhlar şöyledir.
Avusturya-Macaristan
· Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes ve Köszeg
(Fertöd, Bucsu sınır kapısı ise ana yol dışında yer aldığı için önerilmemektedir).
Macaristan-Sırbistan
· Röszke, Tompa veya Herszegszanto sınır kapıları.
(DİKKAT: Ásotthalom-Backi Vinogradi, Bácsalmás – Bajmok, , Tiszasziget – Dala gibi küçük sınır kapılarından 07.00-19.00 SAATLERİ ARASINDA YALNIZCA AB ÜYESİ ÜLKE VATANDAŞLARININ GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLMEKTEDİR )
Macaristan-Romanya
· Nagylak, Battonya, Gyula, Artand veya Csengersima sınır kapıları.
Avusturya üzerinden gelerek Hegyeshalom veya diğer kapılardan Macaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın, M1 otoyolunu izleyerek M5 otoyolu üzerinden Sırbistan sınırına (Macar tarafı Röszke / Sırbistan tarafı Horgos) gitmeleri önerilmektedir. M5 Sırbistan sınırına kadar otoyola dönüştürülmüştür. Öte yandan ilgili Macar makamları, Macaristan-Sırbistan sınırında iki kapı bulunduğunu, otoyol çıkışı üzerinde bulunan Röszke sınır kapısının çok yoğun olabildiğini, yığılmaların önlenmesi bakımından vatandaşlarımızın 55 km uzaklıkta bulunan Tompa sınır kapısını da kullanabileceklerini bildirmektedirler.
Röszke çok daha sıkıntılı
Röszke sınır kapısı yine çok sıkıntılı olacağını söyleyebiliriz. Macaristan gümrük yetkilileri, görevlerini aşırı titizlikle yapıyor. Her yolcunun evrakları tek tek kontrol ediliyor. Özellikle Sırbistan yönünden girişlerde bütün arabalar didik didik aranıyor.
VİNYET ALMAYI UNUTMAYIN
Macaristan yollarında vinyet mecburi. On günlük e-vinyet ücreti (19.80 Euro). Vinyet, Avusturya’daki gibi aracın camına yapıştırılmıyor. Plakanız sisteme işleniyor. Otoyollarda elektronik okuyucular araca vinyet alınıp alınmadığını kontrol ediyor. Macaristan’da ödemelerinizi banka kartı ile yapın. Euro ile ödemelerde en düşük kur esas alınıyor. Sırbistan ile Macaristan arasındaki sınır kapısı Röszke’de uzun bekleme süreleri var. Alternatif sınır kapıları Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto.
Ülkeye girişte sadece iki karton değil, iki paket sigara hakkınız var. Et ve süt ürünlerinin ülkeye sokulması yasak. Hız sınırı 130 km. Polis radarla kontrol yapıyor.
Macaristan Schengen rejiminin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle güvenlik ve gümrük kontrolleri, diğer ülkelere göre çok daha sıkı yapılmakta ve yaz aylarında, geçiş süreleri dönemsel olarak (özellikle hafta sonlarında) uzayabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu duruma hazırlıklı olmalarında yarar bulunmaktadır.
Ayrıca Macaristan sınır kapılarında 9 farklı dilde hazırlanmış bilgilendirme broşürleri dağıtılıyor , bu broşürlerde Türkçe dilinde de hazırlanmış bilgiler yer alıyor. Dolayısıyla Vatandaşlarımız Büyükelçiliğimizin internet sitesinden en son güncel bilgilere ulaşabilirler.
Macaristan’da şehirlerarası yollar genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, zaman zaman gasp olaylarına rastlanabilmektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri sırasında pasaport, para, ruhsat, ehliyet ve benzeri değerli eşyalarının güvenliğine dikkat etmeleri, özellikle park yerlerinde, araç içinde görünür şekilde bırakmamaları ve araç hırsızlığına karşı dikkatli olmaları tavsiye olunur
Özellikle Haziran-Ağustos aylarında vatandaşlarımızın, Macaristan üzerinden karayoluyla seyahat ettikleri dönemde, otoyol ve şehirlerarası yollarda faaliyet gösteren yankesicilere dikkat etmeleri gerekmektedir. Nitekim uluslararası yollarda faaliyet gösteren yankesiciler kendi araçlarıyla vatandaşlarımızın araçlarına çarparak dikkatlerini dağıtmakta ve araçta bulunan kıymetli eşyaları çalabilmektedirler. Bir diğer yöntemde ise soyguncular, vatandaşlarımızın araçlarının arka lastiğinin patladığını kendi araçlarından işaretlerle anlatarak durmalarını ve dikkatlerinin lastiğe odaklanmasını sağlamakta, bu arada bir diğer soyguncu araca ters taraftaki diğer kapıdan girerek kıymetli eşyaları çalmaktadır.
Kaza halinde, vatandaşlarımızın, tercüman olmadan ifade vermemeleri ve herhangi bir belgeye imza atmamaları isabetli olacaktır.
AB vatandaşları, bu ülkelerde yaşayan yabancılar, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein vatandaşları kısıtlamasız hava, kara ve deniz yoluyla Macaristan’a seyahat edebilir.
SINIR KAPILARI VE GÜZERGÂHLAR
Macaristan’ın, Batı Avrupa ile Türkiye'yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle her yıl birçok vatandaşımız bu ülkeden kara yoluyla transit olarak geçmektedir. Transit geçiş yapan vatandaşlarımızın çoğunluğunu batı Avrupa ülkelerinde çalışan işçilerimiz ile mal ve yolcu taşıyan otobüs ve TIR şoförlerimiz oluşturmaktadır. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinden ülkemize seyahat eden vatandaşlarımız, Macaristan’a genellikle Avusturya’dan giriş, Sırbistan veya Romanya sınır kapılarından da çıkış yapmaktadırlar.
Yoğun olarak kullanılan bu güzergâhta seyahat eden bazı vatandaşlarımızın geçerlilik süresi sona ermiş pasaportlarla yola çıktıkları görülmektedir.
Bu durumun Macaristan’dan çıkış veya Romanya/Sırbistan’a girişte fark edilmesi halinde, geçişlerine izin verilmemektedir. Bu durumda vatandaşlarımız, yaklaşık 200 kilometrelik yolu geri dönerek, Budapeşte Büyükelçiliğimizden sadece Türkiye’ye dönüş için geçerli seyahat belgesi almak zorunda kalmaktadır.
Süresi sona ermiş oturum izinleriyle yola çıkan vatandaşlarımız da sınır kapılarından geri çevrilmekte ve ancak oturma izinlerini yeniletmelerinden sonra seyahatlerine devam edebilmektedirler.
İkamet izinleri sona ermiş vatandaşlarımızın Macaristan’dan Türkiye’ye havayoluyla devam etmeleri halinde, Macaristan Göçmen ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden ülkeyi terk etmek amacıyla bir belge almaları gerekmektedir.
DEKLARE EDİN.
Macaristan’dan geçişlerde nakit para, değerli kağıt gibi üzerlerinde taşıdıkları mal ve değerli eşyaların deklare edilmesi gerekiyor. Kişi başı 9.999 euro’nun üzerinde olan parayı mutlaka deklare etmeleri gerekiyor. Bunun üzerinde olan paraya el kolunuyor. Bu durumlarda malesef istenmeyen masraflarla karşılanabiliniyor,mahkeme masrafları avukat masrafları gibi. Burda önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum, burda kişi başı 9.999 euro ancak 15 yaşın altında çocukların taşıyabileceği para en fazla 150,00 Avro. Dolayısla çocuklar bu kişi başı taşınabilir kategorisinde olmuyor.
ZİYNET EŞYASINDA SINIRLAMA
Ülkeye karayolu ile gelinmesi halinde, değeri 300 (Üçyüz) avro, havayoluyla gelinmesi halinde ise değeri 430 avro’dan fazla olan altın, mücevher gibi ziynet eşyalarının da beyan edilmesi zorunludur. 15 yaşın altındaki yolcular ülkeye hangi yolla giriş yaparlarsa yapsınlar, beraberlerinde en fazla 150 avro değerinde mal getirebilmektedirler. Bu miktarlardan fazla olan malların beyan edilerek gümrükte vergisinin ödenmesi gerekmektedir.
Vatandaşlarımız sıkıntılı durumlarla karşılaşmamak için bu durumlara dikkat etmelerinde fayda var.
Macaristan otoyollarında 7/24 de farların açık tutulması gerekmekte. Cezalar forint olarak tahsil ediliyor. Trafik polisi cezayı anında tahsil etmiyor. Cezalar postanaye yatırılması gerekiyor. Cezalar ödenmediği taktirde çeşitli yaptırımlar uygulanabiliyor. Örneğin sürüceler bir dahaki seferde Macaristana girme yasağı gibi uygulamalarla karşılaşabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılanmaması için bu cezaların vakitlice ödenmesi önem taşıyor .
ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği:
Andrassy ut. 123
1062 Budapest - Hungary
Tel : +361 478 91 00 veya +36 1 478 91 30
Acil durum telefonu: +36 70 355 72 33
e.mail: [email protected]
Polis : 107
İtfaiye: 105
Ambulans: 104
Macar Otomobil Kulübü (MAK): 188
Kaynak. silaturk.com kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.
Servis eden. Metin Doğan