Türkiye'den emekli olan bazı gurbetçilerin maaşları kesiliyor.

Türkiye'den emekli olan bazı gurbetçilerin maaşları kesiliyor.
SGK, yurt dışında çalışıp Türkiye’de emekli olmak için çalışmadıkları hâlde sahte bir işyerinde çalışıyor gösterilenleri incelemeye aldı ve yüzlerce kişinin emeklilik maaşını kesti.

Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu SGK, yurt dışında çalışıp Türkiye’de emekli olanları incelemeye aldı. İnceleme sonucunda, Türkiye’de çalışmadıkları hâlde bir iş yerinde çalışıyor görünenlerin emekli maaşları kesilmeye başlandı.

Emekli maaşları kesilen kişilerin sayısının oldukça yüksek olduğu, tespitler sonucunda bu sayının daha da artacağı ifade ediliyor.

SGK, 2021 YILINDAN BERİ ARAŞTIRIYOR

Camia Haber’e açıklamalarda bulunan SGK yetkilileri, 2021 yılında yayımlanan bir genelge ile, sahte işyerlerinde çalıştığı tespit edilen kişilerin emekli maaşlarının iptal edildiği, bu kişilere ödenen paranın da geri alınacağını bildirdi. Bu uygulamanın sadece yurt dışına ait olmayıp, Türkiye’de yaşayanlar için de geçerli olduğu açıklandı.

SGK yetkilileri, “Sahte hizmet kazandırılması” olarak tespit edilen emeklilik işlemlerinin çoğunluğunun “emeklilik danışmanları” tarafından yapıldığını da bildirdi. Yaptıkları incelemelerde, çeşitli avukatlık ve danışmanlık şirketleri de dahil olmak üzere pek çok işletme ve kişinin, işçi çalıştırmadıkları hâlde SGK’ya bildirim ve ödeme yaptığını, bu şekildeki bir ödemenin “Sahte hizmet kazandırılması” olduğunu, bu yüzden de emeklilik ödemelerinin iptal edildiğini bildirdi.

SAHTE HİZMET KAZANDIRILMASI NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2021 yılında SGK Müdürlüklerine gönderilen bir genelgede, sigortalı çalıştırılmadığı halde bazı kişilerce sahte işyeri tescili yaptırılmak suretiyle sahte sigortalı bildiriminde bulunulduğuna dikkat çekilmiş ve işyerlerinin tespit edilerek “Sahte: S” kodu ile tescillenmesi istenmişti. Bu şekildeki bir işyerinden sigorta pirimi ödenmesine “sahte hizmet kazandırılması” deniliyor

SAHTE İŞYERİ NEDİR?

Sahte işyeri; tabela işyeri olarak da tanımlanır. Aslında herhangi bir ticari ve mesleki faaliyette bulunmayan, ancak iş dosyaları düzenleyerek sigortalılık bildirimi yapan yerlere sahte işyeri denilmektedir.

Bu şirketlerin adresleri çoğu kez, boş iş yeri veya boş arsa olarak gösterilirken, duruma göre bilinen bir şirketin veya işletmenin adresi olarak gösterilmektedir. Adresin doğru olmasına rağmen, o adreste, SGK’ya bildirimde bulunulduğu gibi bir iş faaliyetinde bulunulmamaktadır.

SAHTE HİZMET TESPİT EDİLDİĞİNDE NE YAPILIR?

Sahte bir işyerinde çalıştığı tespit edilen kişinin emeklilik maaşı kesilir. Kişinin aldığı emekli maaşı da geri alınır. Geri alınan maaşlar eğer 1 yıl içerisinde ödenirse faiz alınmaz. 1 Yıldan sonrası için kanuni faizi alınır.

SAHTE İŞYERİ DOLAYISIYLA AYLIĞI KESİLENLER NE YAPMALI?

Bu durumda, önce SGK’ye itiraz dilekçesi yazılmalıdır. İtiraz dilekçesine gelen cevapta, maaşın kesileceği ve alınmış olan maaşın geri alınacağı bildirilirse, doğrudan SGK Müdürlüğü ile kişisel bir görüşme yapılarak, sahte işyerinde gösterilen günler için başka bir çare olup olmadığı sorulur. İlgili SGK müdürlüğünde bir çözüm ortaya çıkmazsa, SGK ve iş hukukunu iyi bilen bir avukat aracılığı ile itirazda bulunulmalıdır.

Ancak bu durumlarda sigortalının kusuru tespit edilirse, maaş kesilir ve alınan emekli maaşı de geri ödenir.

Kaynak.Son haberler.


Paylas:

Share: